FAQ

Kan ik mijn pup op kleur en geslacht kiezen?

Natuurlijk kunt u kiezen voor geslacht en een voorkeur uitbrengen voor kleur. Er bestaat echter een kans dat wij u adviseren een pup in die kleur niet te nemen. Waarom doen wij dit? Een mooi kleurtje is natuurlijk leuk, maar het karakter van een pup is veel belangrijker. Als hondentrainers zien we het (te) vaak gebeuren dat een hond herplaatst moet worden omdat hij/zij simpelweg niet bij de eigenaar past, en dat is iets wat zo veel mogelijk voorkomen moet worden. Wij kennen onze pups door en door, aangezien wij ze elke dag observeren. Met 6-7 weken raden wij de eigenaren een pup aan op basis van karakter en geslacht, en proberen hierin zo veel mogelijk rekening te houden met de wensen voor kleur. In overleg met de eigenaren zullen er dan pups gekozen worden. We proberen zo veel mogelijk rekening te houden met ieders wensen, maar kunnen niks beloven. Er bestaat zelfs een kans dat er helemaal geen pups worden geboren in de kleur die u graag zou willen.

Hoeveel kost een pup bij jullie?

Dit is de vraag die we absoluut het meest horen. Mensen mailen ons dan ''Ik wil wel een pup. Wat moet-ie kosten?''. Op dit soort mails gaan wij niet in. We willen graag weten dat mensen serieuse interesse hebben en ook geschikt zijn voor een Labradoodle. Daarnaast moet u rekening houden met de vervoerskosten van het puppybezoek, spullen die u aan moet schaffen etc., en dus niet alleen de prijs van de pup zelf. Als er wat heen-en-weer gemaild en/of gebeld is en wij vinden u geschikt voor een pup, dan is het uiteraard begrijpelijk dat u hier naar vraagt. Het genoemde voorbeeld geeft echter de 'ik wil een pup en het liefst gisteren'-indruk, iets wat ons totaal niet aanspreekt. Aanschaf van een hond dient goed overwegen te worden en mensen die in een impuls een van onze pups willen worden dan ook meestal afgewezen.

Hoe groot zullen de pups worden?

De Labradoodles die wij fokken zijn tussen de 55 en 65 cm. groot. Lela zelf is 59 cm.

Wat verwachten jullie van de pupkopers?

Wij nemen onze taak als fokkers erg serieus en stoppen dan ook veel tijd in onze pups. Als pupkoper mag u ook dingen van ons verwachten wat betreft gezondheid, karakter, nazorg etc. Wij hebben echter ook een paar verwachtingen van onze pupkopers, die hieronder opgesomt zijn:

  • We verwachten dat onze kopers 2 á 3 keer komen kijken + een 3e/4e keer om de pup op te halen. Van mensen die ver over de grens wonen   verwachten we dit uiteraard niet of in mindere mate, maar we vinden betrokkenheid hoe dan ook erg belangrijk. Dit zal ook deels online gebeuren door het uitwisselen van foto's, video's etc.
  • We willen graag weten hoe het met onze pups gaat, ook als ze bij de nieuwe eigenaar zijn. We ontvangen graag regelmatig verhaaltjes, foto's en video's van bij de nieuwe eigenaar gedurende het hele leven van de hond. Ook als de eigenaar vragen heeft over de meest uiteenlopende onderwerpen (gedrag, opvoeding, voeding etc) vinden wij het fijn als u contact met ons opneemt, wij hebben op bijna alle vragen een antwoord en overleggen indien nodig met goede kenissen van ons (gedragstherapeuten, hondentrainers etc). We horen ook graag minder positieve berichten zoals ziekte, blessures of overlijden. Het blijven toch een beetje 'onze kindjes' ;) Tevens zijn wij van plan 1 of 2 terugkomwandelingen en/of doe-dagen te organiseren op latere leeftijd.
  • We verwachten uiteraard goede verzorging van de nieuwe eigenaren: het inenten van de hond, ontwormen en ontvlooien, vachtverzorging etc. Dit doen wij uiteraard de eerste 8 weken ook.
  • We verwachten dat onze pupkopers zich aan het contract houden. Het contract wordt door ons opgesteld en wordt door beide partijen ondertekend vlak voor de betaling van de pup. Uiteraard bent u vrij om van de wachtlijst af te gaan als iets in het contract uw ideeën/wensen tegenspreekt.
  • Een uitgebreide socialisatie. Wij stoppen hier érg veel tijd in (zie; wat doen jullie aan socialisatie?) en verwachten dat de pupkoper dit doorzet. We begrijpen dat dit veel tijd en moeite kost, maar het is maar een korte periode waar u het hele leven van de hond baat bij zal hebben. Want zeg nou zelf, een hond die zijn hele leven op elke wandeling naar bijv. honden uitvalt is veel lastiger!

Wat doen jullie aan socialisatie?

Wij proberen onze pups binnen- en buitenshuis zo goed mogelijk te socialliseren. Het socialiseren is in een paar categoriën op te delen:

  • Harde geluiden: In huis zullen wij de pups aan zo veel mogelijk harde geluiden laten wennen. Een paar voorbeelden hiervan zijn luide muziek, de stofzuiger, blaffende honden, een puppy-cd met de meest uiteenlopende geluiden etc. Buitenshuis zullen de pups dingen ervaren als pratende mensen, voorbijrijdend verkeer, muziekbandjes etc.
  • Mensen en dieren: Wij vinden het belangrijk dat onze pups veel verschillende mensen en dieren leren kennen. Hierom gaan ze mee naar bv. een school, het plaatselijke centrum, een markt etc. Hier zien ze allerlei verschillende mensen: blanken, gekleurden, mannen, vrouwen, gehandicapten, kinderen, baby's, senioren, dierenartsen, mensen in uniform, joggers etc. Ook brengen wij de pups (op verantwoorde manier) in contact met verschillende hondenrassen, katten, vee, gevogelte etc. Hierdoor hopen wij te voorkomen dat de pups op latere leeftijd angst ontwikkelen.
  • Ondergronden: Wij leren onze pups aan verschillende ondergronden wennen zoals gras, laminaat, stof, tegels etc. Na onze ervaring zijn er pups die dit niet gewend zijn, die niet op bepaalde ondergronden durven/willen lopen.
  • Verzorging: Echt verzorging kun je het nog niet noemen, maar we laten de pups er wel op een positieve manier aan wennen: op een tafel getild worden, voorzichtig kammen, betasten van oa bek en oren, op de weegschaal etc. 
  • Overige ervaringen: Er zijn nog een paar dingen waar wij onze pups ook aan laten wennen zoals het dragen van een halsband/tuigje, mee in de auto, gedragen worden, aan een bench wennen etc.
Onderdelen 1 - 5 van 5